Puterea muzicii : Meloterapia

CE ESTE TERAPIA MUZICALA

Muzica iti poate face viata mai buna, indiferent ca ai nevoie de ajutor din punct de vedere social, cognitiv, psihologic, fizic, emotional. Studiile efectuate de-a lungul timpului si cazuistica celor care practica aceasta forma de terapie au demonstrat ca functioneaza. Atunci cand e folosita corect, muzica poate fi un instrument terapeutic incredibil de puternic, avand un efect holistic profund asupra creierului si corpului uman.

Principalele motive pentru care terapia muzicala functioneaza sunt:

Muzica este o functie de baza in creier. Din punct de vedere evolutiv, muzica precede limbajul. Nu se stie de ce creierul este conectat la muzica imediat dupa nastere, chiar daca nu este o functie “esentiala” pentru supravietuire. Cercetarile au aratat ca sugarii de o zi sunt capabili sa discearna diferentele din modelele ritmice. Mamele din toate culturile folosesc cantece de leagan si succesiuni ritmice pentru a calma copiii din plans si a-i trimite la culcare.

Corpurile noastre se antreneaza ritmic. Impulsurile ritmice sunt trimise direct catre nervii motori ai maduvei spinarii. Acest lucru permite muschilor sa se miste in ritm in mod automat, mecanism care a dat nastere dansului. Terapeutii folosesc aceasta abilitate naturala pentru a ajuta persoanele care au suferit AVC sa invete din nou sa mearga si sa vorbeasca. Astfel exista raspunsuri fiziologice automate la muzica, care pot fi folosite pentru relaxare si regularizarea ritmurilor corpului.

Muzica se naste din emotiile noastre. Sunt piese muzicale care inspira veselie, optimism, incredere, curaj sau tristete, astfel ca muzica poate fi folosita pentru a crea o anumita stare emotionala.

Muzica ajuta in procesul de invatare, la imbunatatirea atentiei si a memoriei.
 Datorita faptului ca este structurata si organizata, foloseste modele repetitive, constante, creeaza o stare de confort general si relaxare activa, in care creierul este stimulat prin influxuri nervoase care genereaza placere.

Muzica este si o traire sociala.
 Aproape toate evenimentele importante ale vietii noastre sunt insotite de muzica. De asemenea, a canta si a dansa impreuna sunt unele dintre cele mai reconfortante si creative experiente sociale, care armonizeaza participantii si le dezvolta sentimentele de apartenenta si unitate cu marea familie umana.

COLECTIE MUZICALA TERAPEUTICA