Skip to main content

3 metode pentru imbunatatirea memoriei

Mens sana in corpore sano.

Minte sănătoasă în corp sănătos” i-a orientat pe grecii antici către o civilizație de excepție, ale cărei descoperiri ne-au ghidat și ne mai ghidează până în prezent. Cum prea bine spunea un prieten: ”mintea este un mușchi care trebuie antrenat exact așa cum îți antrenezi și corpul la sală”.

În acest articol am să vă spun despre cum trebuie să vă antrenați mintea. Studiile recente au arătat că avem o capacitate de memorare nelimitată, deci supraalimentarea creierului cu informație iese din ecuație.

Mai jos am sa va prezint 3 metode testate pentru îmbunătățirea memoriei:

1. Dezvoltarea învățării rapide – creată de dr. Lozanov Georgi., din Bulgaria. Studiile realizate de acesta au arătat că muzica clasică ridică nivelul de inteligență. Testele IQ comparative pentru persoanele care nu ascultau deloc muzica, cele care ascultau muzică de meditație sau muzică clasică au dat câștig de cauză muzicii clasice, cu un rezultat de 118 la 110, muzica de meditatie si 100 rezultatul celor care nu ascultau muzica (media testelor!).

Dr. Lozanov a continuat studiile și a descoperit că un anume gen de muzică clasică ridică cel mai mult gradul de inteligență și anume muzica ce respectă ”ritmul sacru” (1/4 sau un tempo de 60 bătăi/minut). 3 metode – 3De asemenea el a mai descoperit ”principiul pendulului”, adică, dacă punem într-o cameră mai multe ceasuri cu pendul, fără ca să le reglăm, după o perioadă ele se vor mișca în același ritm. Pe acest principiu și-a fundamentat teoria ”învățării rapide”, adică informația necesară pentru a fi învățată este suprapusa pe un fundal cu muzica clasică, pe un tempo de 60 bătăi/minut. Ce ar mai fi de adăugat este metoda prin care se livrează informația.

Dr. Lozanov, pe timpul șederii sale la Moscova, unde a avut o catedră în cadrul Facultății de Parapsihologie, a descoperit că informația trebuie livrată în fragmentat adică: 4 sec. informație – 4 sec pauză, 4 sec informație – 4 sec. pauză… Ulterior, pentru cei mai experimentați se trecea la 6 sec. informație – 6 sec. pauză și 8 sec. informație – 8 sec. pauză. Prin această metodă, dr. Lozanov spunea că reușea să învețe agenții KGB să vorbească o limbă străină în 21 de zile la nivel mediu. Interesantă afirmație și după părerea și experiența mea, bazată pe rezultate.

2. Metoda observării și memoriei – Cu ajutorul acestei metode îți dezvolți capacitatea de observare/ memorare, de recunoaștere a detaliilor evenimentelor și de o reacție mai rapidă și de analiză.

Metoda în sine este foarte ușoară și facilă: în primele 3-4 zile numeri toate autovehiculele roșii pe care le întâlnești. Aici poți să incluzi tot ceea ce dorești la categorii de autovehicule. După 3-4 zile schimbi și numeri toate autovehiculele albastre. Seara, precum obisnuiau geniile noastre Einstein, Leonardo Da Vinci, iei un carnețel în care notezi toate rezultatele și gândurile tale! După cele aproximativ 8 zile, numeri mașinile roșii și albastre, tot câte 3-4 zile.
Apoi iei o mică pauză de o zi, două și reiei exercițiul schimbând culorile. Va fi foarte interesant la culorile neutre! Exercițiul se poate adapta și mări până începi să aduni si sa memorezi cate 3-4 culori. Capacitățile de observare, analiză și memorare se vor dezvolta foarte tare și este un exercițiu ușor și la îndemâna oricui.

3. Metoda observatorului.
Această metodă este folosită des în cadrul tehnicilor NLP. Ce presupune această metodă? Foarte simplu! În momentul în care te pui în pat, revezi tot ceea ce ai făcut pe parcursul zilei respective cu lux de amănunte și foarte important este să te vezi de undeva de sus, ca și cum ai fi un spectator al propriului film: te vezi ce faci, cum faci, unde faci, când faci ceea ce faci.

Revederea acelor amănunte îți dezvoltă capacitățile de memorare, de conștientizare a evenimentelor zilei care a trecut, o perspectivă de detașare și înțelegere a acțiunilor și reacțiilor tale (a tiparelor de comportament pe care le ai!). Perspectiva detaliilor, complexitatea trăirilor, informaţiile numeroase provoacă memoria la o conştientizare amănunţită a fascinantelor resurse interioare pe care le deţinem.

Primul pas către evoluția ta este conștientizarea reacțiilor pe care le ai, a comportamentelor, pentru că doar așa știi ce trebuie să îmbunătățești. NU?

Marius Cernea,  Master Practitioner NLP- Vreau NLP! Romania
https://www.facebook.com/vreaunlp.romania?ref=hl