A fi sau a nu fi… depresiv

Ce este depresia?
Depresia sau tulburarea depresiva majora este o boala comuna si grava care afecteaza negativ starea generala de sanatate, modul in care oamenii simt, gandesc si actioneaza. Aceasta poate duce la o varietate de probleme emotionale si fizice si la reducerea capacitatii unei persoane de a functiona si relationa la locul de munca si acasa.

Simptomele depresiei pot include:

Tristete permanenta
Pierderea interesului pentru activitati care altadata erau desfasurate cu placere
Modificari ale apetitului care duc la scaderea sau cresterea in greutate, indiferent de dieta
Probleme de somn, insomnii sau, dimpotriva, dormit excesiv
Lipsa de energie si oboseala accentuata
Ticuri fizice, lentoare in miscari si exprimare
Lipsa stimei de sine si sentimente de vinovatie
Dificultati de gandire si concentrare, precum si in luarea deciziilor
Ganduri de moarte sau sinucidere

Daca simptomele dureaza mai mult de doua saptamani, starea poate fi diagnosticata ca depresie.

Unele afectiuni medicale, spre exemplu probleme tiroidiene, deficiente de minerale si vitamine, tulburari hormonale, afectiuni ale creierului pot cauza simptome de depresie, astfel incat este util sa se faca un examen medical general.

Statistic vorbind, in fiecare an, depresia afecteaza 6,7% dintre adulti iar un procent de 16,6% din populatie poate suferi de aceasta boala la un moment dat in viata. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii si, desi episoadele depresive pot aparea la orice varsta, sunt mai des intalnite in perioada adolescentei.

Depresia nu trebuie confundata cu tristetea si suferinta provocate de pierderea unei persoane dragi sau de neimplinirile si dificultatile care apar uneori in viata oricarui om. Moartea unui apropiat, despartirile, pierderea unui loc de munca sunt experiente traumatizante pentru oricine. Este normal ca sentimentele de tristete sau durere sa se dezvolte ca raspuns la astfel de situatii. Cei care se confrunta cu asemenea pierderi se pot descrie pe ei insisi ca fiind “deprimati”.

Dar a fi trist nu este acelasi lucru cu depresia. Procesul de indurerare este natural si unic pentru fiecare individ si uneori poate imbraca aceleasi trasaturi ca depresia, poate implica tristete intensa si retragerea din activitati obisnuite. Dar sunt, de asemenea, cateva diferente esentiale: in durere, emotiile vin in valuri, adesea amestecate cu amintiri pozitive iar respectul de sine nu este deloc afectat. Insa o stare de suferinta prelungita poate sfirsi intr-o depresie severa.

Factorii de risc pentru depresie

Biochimia corpului: deficitul de anumite substante chimice din creier (serotonina, melatonina).
Stilul de viata stressant, fara compensatii emotionale, si o dieta deficitara in nutrienti sanatosi
Personalitatea: stima de sine scazuta, inclinatie spre pesimism si negativitate
Factori de mediu: expunerea continua la violenta, neglijenta, lipsa de afectiune, abuzuri emotionale sau saracie

Psihoterapia, sau “terapia prin comunicare”, este uneori suficienta pentru tratarea depresiei usoare. Dar pentru depresia moderata pana la severa, psihoterapia este adesea completata cu medicamente antidepresive. Psihoterapia poate implica in anumite situatii si grupuri de persoane, fie ca este vorba de oameni cu afectiuni similare, fie de unii membri ai familiei (sot/sotie, parinte/copil). In functie de gravitatea depresiei, tratamentul poate dura cateva saptamani sau mult mai mult. In unele cazuri, imbunatatiri semnificative sunt observate dupa 10 – 15 sesiuni.

Terapia comportamental-cognitiva s-a dovedit de asemenea eficienta in tratarea depresiei. Persoana este ajutata sa-si recunoasca gandirea distorsionata si tiparele comportamentale distructive pentru ca apoi sa le poata schimba.

Plantele medicinale, dieta si suplimentele alimentare aduc un aport important in tratamentul depresiei. Se recomanda o combinatie de plante precum sunatoarea, galbenele, roinita, cicoare, menta, paducel, urzica, armurariu, papadie, sub forma de ceaiuri, tincturi sau ca si condimente adaugate mancarii. Pentru mai multe detalii, vedeti si articolul despre Dieta Fericirii.

Sa fiti sanatosi, veseli si fericiti!