
Panica
“The most difficult thing is the decision to act, the rest is merely tenacity. The fears are paper tigers. You can do anything you decide to do. You can act to change and control your life; and the procedure, the process is its own reward.”
Cel mai dificil lucru este sa te decizi sa actionezi, restul este pur si simplu tenacitate. Fricile sunt doar tigrii de hartie. Poti sa faci orice decizi. Poti actiona oricand pentru a-ti schimba viata si a prelua controlul; procesul in sine constituie propria sa recompensa.
Amelia Earhart (prima femeie aviator, care a traversat Oceanul Atlantic, n. 24 iul 1894, leu)
Cu toata aceasta isterie declansata de Coronavirus, subiectul fricii in masa a devenit de mare actualitate. Pentru ca orice s-ar spune, nebunia care cuprinde tot mai mare parte din populatiile globului este o reactie instinctiva previzibila in fata intenselor manipulari mediatice si mai mult, exact cea urmarita. Cine si de ce are interesul sa starneasca o asemenea psihoza in masa, ramane in sarcina teoreticienilor conspiratiilor sa speculeze.
Frica in mitologie. Daimones
„Ești mai puternic decât știi, iar ei se tem de ziua în care vei descoperi asta!”
Din iubirea (Afrodita) de viata (Ares), in confruntare cu laturile sale intunecate, s-au nascut gemenii Phobos si Deimos (frica si teroarea/groaza) care-l insoteau pe Ares si surorile lui, Enyo, zeita razboiului, si Eris, zeita discordiei in luptele pentru revendicarea puterii. Faceau parte dintre entitatile numite „daimones”, zeitati sau personificari ale spiritului, demonii insetati de sacrificii de sange care aduceau suferinta si moarte oriunde apareau. Ei puteau fi invinsi cu ajutorul celorlalte 2 progenituri ale Afroditei si ale lui Ares, create din iubire pentru frumusetea vietii, Harmonia, zeita armoniei si intelegerii si Eros, zeul dorintei, ca ipostaza olimpiana a fortei primordiale a dragostei care a fost creata la inceputul lumii in abisul intunecat.
Emotia primordiala a fricii, avand deci originea in sfera spiritelor ancestrale, isi are comutatorul la nivel mental, fiind asociata cu ganduri, cuvinte, actiuni cu puternic potential amenintator. Stimulii exteriori, imagini, sunete, senzatii, mirosuri contribuie la declansarea hormonilor specifici, adrenalina si corticotropina. Dificultatea de a o controla consta in faptul ca traseul fricii este complet inconstient si extrem de rapid. Incepe in talamus, unde se primesc datele senzoriale de intrare (de la ochi, urechi, gura, piele), trece prin cortexul senzorial unde datele sunt interpretate, apoi in hipocampus, care stocheaza si regaseste amintirile constiente si proceseaza seturile de stimuli pentru a stabili contextul, ajunge la amygdala, sediul memoriei emotionale, unde se determina posibila amenintare si in final in hipotalamus, unde se activeaza raspunsul, „lupta sau fugi”, in functie de situatie. Deci inima fricii se afla in amygdala formata din 2 componente de marimea unei migdale, cate una pentru fiecare emisfera, situate in interiorul creierului. Ca urmare, se declanseaza diverse reactii organice de la intensificarea batailor inimii, cresterea tensiunii, tremur, transpiratie excesiva, schimbarea expresiei faciale, modificarea ritmului respiratiei pana la un potential blocaj mental, in cazul intensificarii incontrolabile a emotiei. In aceasta situatie, atenuarea simptomelor fricii poate fi realizata prin respiratie constienta profunda, regulata, care favorizeaza mai buna oxigenare a creierului si calmarea ritmului cardiac.
Mecanismele organice ale fricii
Ochiul din centrul furtunii
In the eye of the storm You remain in control
(In ochiul furtunii tu ramai in control)
In mijlocul puterii distrugatoare a furtunii, se afla un punct central de liniste, numit „ochiul furtunii” protejat de un zid nevazut impenetrabil fata de vanturile care se rotesc in exterior. In acel loc aerul cade spre interior si creeaza un spatiu nemiscat de neatins.
Frica nu este decat o furtuna electro-chimica declansata in organism prin activarea unor hormoni specifici. Glandele responsabile sunt suprarenalele si tiroida, printre cele mai drenate organe din corp.
Suprarenalele, 2 glande triunghiulare situate deasupra rinichilor, raspund la presiunea exterioara cu o infuzie de adrenalina si noradrenalina. Excesul acestor hormoni provoaca un dezechilibru in balanta sodiu/potasiu (2/1), prin retentia de sodiu si excretia de potasiu si genereaza senzatii de stress, frica, furie.
Din punct de vedere astrologic, cand Luna canalizeaza energii perturbatoare dinspre Mercur sau Venus potenteaza aceste reactii chimice prin intermediul apei din organism purtatoare de informatie astrala subconstienta. Din aceasta cauza, in functie de conjuncturile astrale complexe (iar in prezent Mercur este retrograd in pesti, o zodie profund emotionala, potential declansatoare de frici extreme), se pot manifesta valuri de frica, furie, ura, violenta fizica sau verbala greu de controlat. Taurul din fiecare dintre noi vede rosu si se arunca cu capul inainte in arena de viata (casa astrologica) pe care o stapaneste.
Putem preveni si ameliora acest proces prin alimentatie. Legendarul usturoi care sperie vampirii si alunga spiritele rele isi merita pe deplin notorietatea. Dar nu atarnat simbolic la gura casei, ci bagat chiar in gura trupului, adica pur si simplu mancat. Impreuna cu vegetale bogate in aminoacizi si in vitamina C, grasimi sanatoase (seminte si nuci), ajuta suprarenalele in productia hormonului DHEA din colesterol si proteine cu vitamina C catalizator. Acesta intareste sistemul imunitar si prelungeste viata celulelor din sistemul nervos care mor in numar mare in accesele de frica sau furie, ca soldatii pe campul de lupta. In acest fel putem deveni mai putin vulnerabili, ba chiar imuni, in fata ofensivei social-astrale subconstiente. In zilele cu potential „scandalos” sunt de evitat produsele animale cu incarcatura negativa, in special carnea, aliment obtinut exclusiv prin sacrificiu ce poarta amprenta energetica a fricii de moarte. Ceaiurile cu efect calmant sunt de asemenea bine-primite: hamei, valeriana, levantica, tei, sunatoare…
Semnalele din suprarenale sunt trimise la tiroida, cea mai mare glanda din sistemul endocrin care amplifica excitabilitatea sistemului nervos. Combustibilul tiroidei este iodul. Cand este prea mult sau prea putin glanda functioneaza in exces sau in deficit. Hipotiroidia predispune la ingrasare (acumulare de tesut adipos cauzata de retentia de sodiu), caderea parului, uscarea pielii, dereglarea echilibrului termic al corpului caracterizata de o permanenta senzatie de frig. Florile si semintele de mar sunt bogate in iod. In schimb, infuzia de cretisoara, coada soricelului, salvie, vasc, sucul de lamaie actioneaza impotriva surplusului de iod. Tinctura de talpa gastei asociata cu cea de paducel si masajul gatului cu alifie de sanziana sunt reglatoare generale, fiind utile atat in hipo cat si in hipertiroidie, trateaza tulburarile cardiace nevrotice, depresia si instabilitatea emotionala.
Dpdv astrologic, tiroida rezoneaza cu energiile stelei Sirius din constelatia Cainelui Mare, prin filtrul lui Jupiter si Marte; iar acum, acestia, alaturi de Saturn-karma si Pluto-moartea se plimba toti impreuna prin zodia sociala a capricornului si genereaza raspunsuri la excesul de adrenalina si tirozina similare cu cele ale cainilor: cand se simt in pericol si sunt coplesiti de spaima cea mai buna aparare e atacul… la rafturile cu produse de larg consum din orice magazin sau farmacie le-ar iesi in cale! Sa nu cumva sa ramana fara provizii in mijlocul pandemiei ucigatoare de iluzii!
Sa ramai centrat in „ochiul furtunii” din interiorul creierului tau in timp ce vartejul exterior iti devalmaseste lumea e o mare victorie.