Skip to main content

Hipnoza terapeutica sau Hipnoterapia

Este o forma de terapie alternativa sau complementara in care mentalul este folosit pentru rezolvarea unor probleme psihologice, de la obiceiuri distructive sau dependente la stress, obsesii, anxietate.

De ce este atat de dificil sa se renunte la un obicei care face rau? Adeseori, aceasta rezistenta la schimbare este rezultatul unei lupte intre constient si subconstinent. Mintea constienta este responsabila de logica, deciziile rationale si puterea vointei dar ea ocupa doar aprox. 12% din capacitatile creierului. Restul de 88% se intampla la nivel subconstient, unde exista o motivatie ascunsa de a pastra automatismele formate nealterate, caci prin repetitivitate ele confera senzatia de confort si siguranta. In acest context, hipnoterapia, care, in conditii de relaxare profunda, lucreaza direct cu mintea subconstienta poate fi un instrument fantastic de reprogramare.

 

In dictionarul ocupatiilor din SUA hipnoterapeutul este descris ca “unul care induce o stare hipnotica in scopul de a sustine motivational alterarea tiparelor comportamentale distructive.” Inducerea transei hipnotice poate fi realizata prin diferite tehnici: numaratoare insotita de sugestii relaxante, cu fixarea privirii intr-un punct sau cu ochii inchisi, miscarea unui pendul sau sunete relaxante din natura, ritmuri monotone, repetitive (metronom, ceas) etc.

Cea mai cunoscuta si utilizata terapeutic este asa-numita “hipnoza ericksoniana”. In anii 1950, psihiatrul si psihologul Milton H. Erickson a elaborat o serie intreaga de strategii de investigare si tratament psihologic prin sugestie hipnotica, bazate pe formule lingvistice si conversatii informale cu pacientii, aflate ulterior la originea Programarii Neuro-Lingvistice (NLP).

In ultimii ani, incepand de la cunoscutul medium Edgar Cayce care reusea sa intre spontan in auto-hipnoza, continuand cu Dolores Cannon si contemporanul Corrado Malanga, inductiile hipnotice asistate de un hipnoterapeut au evoluat si in directii nonconformiste, surprinzatoare, cum sunt atat de disputatele “hipnoze regresive” in care pacientii sunt ghidati sa regreseze in copilarie, in stadiul intrauterin sau chiar in vieti trecute pentru a-si descoperi si vindeca traumele blocate in subconstient.

Este hipnoza terapeutica un tratament fara riscuri?
Transele hipnotice sunt stari naturale inrudite cu somnul cu vise sau chiar cu starile de meditatie profunda. Dar desigur, siguranta pacientului depinde de profesionalismul si bunele intentii ale hipnoterapeutului.

Daca va intereseaza hipnoza terapeutica pentru tratarea traumelor psihologice, va invit sa rezervati AICI o sedinta de evaluare la cabinet.